Antarktika, Mart Ayı’nda iklim değişikliğine bağlı olarak alışılmadık bir sıcak hava dalgasına maruz kaldı ve deniz buzu miktarı ortalamanın yüzde 26 altında kaldı… Bilim insanları ortaya çıkan gelişmelerden, bildiklerini yeniden düşünmek gerekip gerekmediğini tartışıyor…
COPERNICUS İklim Değişikliği Servisi verileri, Antarktika deniz buzu miktarının geçen ay ortalamanın yüzde 26 altında olduğunu gösteriyor. Bu, ölçülen en düşük 2. seviye. Mart Ayı’nda Antarktika kıtasını daha sıcak hava kütlesi etkisi altına aldı. Concordia araştırma istasyonunda ölçülen sıcaklıkları -55’den yeni rekor olan -11.5 derece seviyelerine çıkardı. Fransa Grenoble Alpes Üniversitesi’nden iklimbilimci Jonathan Wille kıtada yaşanan iklim olaylarını: “Antarktika iklimine dair bilgimiz dahilinde, evet, bu tamamen emsali olmayan durum. Antarktika’ya ilişkin kayıtlarımız tabii ki dünyanın geri kalanı kadar eski değil ancak bu, Haziran 2021’de Kuzeybatı Pasifik’te gördüğümüz sıcak hava dalgasına benzer bir olay. İklim sistemine dair bildiklerimizi yeniden düşündüren türde bir gelişme.” şeklinde açıkladı.
Concordia araştırma istisyonu yüksekte ve kuru bir havaya sahip. Kıyıdan 1000 kilometre uzakta ve rakımı üç bin metreden fazla. Burası normalde derinden donmuş bir çöl. Ancak Mart Ayı ortalarında, bölgede sıcaklıklar -11.5 dereceye kadar yükseldi. Fransız Kutup Enstitüsü’nden (Institut Polaire Français) buzbilimci Julien Witwicky konuya ilişkin, “Kar, 10 cm birikti. Genelde bir yılda yağan kardan daha fazla. Birkaç gün boyunca, sert bir karın üzerinde yürümek yerine, yumuşak bir kara bata çıka yürü dük. Antarktika’dan çok Fransız Alplerine benzer bir tabloydu” değerlendirmesinde bulundu. Concordia’daki alışılmadık kar yağışı daha geniş bir eğilimin bir parçası olabilir. Yine yüksekte ve iç kesimlerde bulunan Alman Kohnen istasyonu, kar yağışının son yirmi yılda yüzde 20 oranında arttığını bildirdi. Geçtiğimiz yıl Almanya’ın denizel Neumayer istasyonu ortalamadan yüzde 50 daha fazla kar ölçtü.
Alfred Wegener Enstitüsü’nden Profesör Olaf Eisen bu durumu şöyle açıklıyor: “Bu küresel ısınmanın bir parçası olarak tahmin edilen bir şey. Atmosfer ısındığında dafa fazla nem tutabilir ve daha fazla nem daha fazla kar yağışı anlamına gelir.” Geçtiğimiz ay, Roma şehri kadar bir alan kaplayan Conger buz sahanlığı, yıllar süren dengesizliğin ardından çöktü. Daha sıcak okyanuslar ve daha sıcak havanın, buz sahanlıklarını incelterek onları daha da dengesiz hala getirmesinden yola çıkarak genel kanı, Antarktika’nın önümüzdeki günlerde çok daha buz kütlesi kaybetmeye devam edeceği yönünde.