Bunca söyllem ve farkındalıklara ve ortaya çıkan sonuçlara rağmen, dünya yapılanmasındaki anlayışından, yok oluşa zemin hazırlamasına rağmen vazgeçmiyor. Bilim insanları Mayıs Ayı’nda atmosferde karbondioksit miktarının rekora ulaştığını ve hızlı tırmanışını sürdürdüğünü dile getiriyor…
NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) tarafından yapılan açıklamaya göre şu anda atmosferde son 4 milyon yılda herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla karbondioksit bulunuyor. Bunu da Dünya’nın dört bir yanındaki enerji santralleri, araçlar, çiftlikler ve diğer kaynaklar yapıyor.
Bu kuruluşlar; atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit pompalamaya devam ederken, karbondioksit konsantrasyonu bu yılın mayıs ayında milyonda yaklaşık 421 parça ya vararak bu yılın zirvesine ulaştı. Emisyonlar 2021 yılında 36.3 milyar tonla rekorunu kırmıştı.
Karbondioksit miktarı arttıkça gezegen ısınmaya devam ediyor; artan sel, daha fazla aşırı sıcaklık, kuraklık ve kötüleşen orman yangınları gibi etkiler dünya çapında milyonlarca insan tarafından zaten deneyimleniyor.
Ortalama küresel sıcaklıklar şu anda yaklaşık 1.1 derece.
Artan karbondioksit seviyeleri, ülkelerin 2015’te Paris’te belirlenen ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama hedefine doğru çok az ilerleme kaydettiğinin kanıtı.
Bu, bilim insanlarının iklim krizinin yıkıcı etkilerinin olasılığının önemli ölçüde arttığını söylediği bir eşik.
NOAA’nın Küresel İzleme Laboratuvarı’ndan kıdemli bir biliminsanı olan Pieter Tans bir röportajda, koronavirüs pandemisinin neden olduğu ekonomik yavaşlama sırasında karbondioksit seviyeleri 2020 civarında bir miktar düşmesine rağmen, bu durumun uzun vadeli eğilim üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını belirtti.
Tans, karbonsioksitteki artış oranının son on yıldaki ile aynı olduğuna işaret etti.
Karbondioksit seviyeleri yıl boyunca değişir, sonbahar ve kış aylarında bitkiler öldükçe ve yapraklarını döktükçe artar ve büyüyen bitkiler fotosentez yoluyla gaz emdikçe ilkbahar ve yaz aylarında azalır.
Zirveye her yıl mayıs ayında, Kuzey Yarımküre’de bitki büyümesinin hızlanmasından hemen önce de ulaşılır. (Kuzey, Güney Yarımküre’den daha büyük bir etkiye sahiptir çünkü, Kuzey’de çok daha fazla kara yüzeyi ve bitki örtüsü vardır.) Tans ve meslektaşları, Hawaii’deki Mauna Loa yanardağının tepesindeki bir NOAA hava istasyonundan alınan verilere dayanarak, bu yılki en yüksek konsantrasyonu milyonda 420.99 parça olarak hesapladı. Gözlemler 1950’lerin sonlarında bir Scripps Oşinografi Enstitüsü biliminsanı olan Charles David Keeling tarafından tutulmaya başladı. Uzun vadeli bu kayıtlar Keeling Eğrisi olarak biliniyor. Scripps’teki biliminsanları, Dr. Keeling’in oğlu Ralph Keeling tarafından yürütülen bir program kapsamında Mauna Loa’da gözlem yap- maya devam ediyor. NOAA’inki ile benzerlik gösteren bu bağımsız verileri kullanıp, konsantrasyonu 420.78 olarak hesapladılar. Her iki rakam da geçen yılın rekorundan milyonda 2 parça daha yüksek. Bu zirve, milyon da 280 parça olan sanayi öncesi günlerdeki ortalama konsantrasyonun milyonda 140 parça üzerinde. O zamandan beri insanlar atmosfere yaklaşık 1.6 trilyon ton CO2 saldı.