Sabancı Üniversitesi IICEC Merkezi’nin düzenlediği “Sürdürülebilir Gelecek için Yenilenebilir Enerji Fırsatları” başlıklı webinar ile yenilenebilir enerji alanındaki fırsatları ele aldı…
İSTANBUL- Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Gelecek için Yenilenebilir Enerji Fırsatları” başlıklı webinar gerçekleştirildi. Webinar kapsamında düzenlenen ve enerji sektörünün önde gelen aktörlerinin konuşmacı olarak yer aldığı panelde; geniş ölçekte sürdürülebilirlik perspektifinden, yenilenebilir enerjide büyüme, gelişim ve fırsat alanları ile Türkiye’nin bu alanda bulunduğu yere ilişkin değerlendirmeler paylaşıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan IICEC Koordinatörü Dr. Mehmet Doğan Üçok, küresel ısınmada gelinen noktaya dikkat çekerek,
“Ortalama ısı artışı 1,5 derece ötesine geçerse dünyadaki bütün dengeler değişecek.
IPCC’nin raporları, insan etkisiyle gerçekleşen iklimsel ısınmanın 1850-2000 yılları arasında eşi görülmemiş bir seviyeye ulaştığını ortaya koyuyor.
Bununla birlikte iklim değişikliğinin ekstrem iklim olaylarını da beraberinde getirdiği bilimsel bir gerçek” dedi.
KRİTİK EŞİKTE ÖNLEM GEREKLİ!
Sözlerine devamla da, “Bu bağlamda küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefi, iklim güvenliği açısından son derece kritik bir eşik. Bu hedefe yönelik olarak Uluslararası Enerji Ajansı, 2050 net sıfır raporunda; global enerji sisteminin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına yönelik kapsamlı bir yol haritası ortaya koydu. Emisyonları net sıfıra çekmek için; yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, elektrifikasyon, hidrojen ve hidrojen bazlı yakıtlar, biyoenerji ve karbon yakalama, depolama temel başlıklar olarak ortaya konuldu. Stanford Üniversitesinin yapay zekaya dayalı modellemesine göre ise dünya 1,5 dereceyi 2030’lu yıllarda görüyor olacak.
‘İKLİM KRİZİ NOKTASINDA TÜM BU YAŞANANLARA KARŞIN DÜNYADA İYİ GELİŞMELER DE OLMAYA DEVAM EDİYOR’
Uluslararası Enerji Ajansı’nın rakamlarına göre, geçen yıl dünyada kurulan elektrik santrallerinin %60’a yakını güneş, %30’a yakını da rüzgâr enerji santrallerinden oluştu. Neredeyse tamamı yenilenebilir enerji. Yine mevcut rakamlara rağmen 2030’da dünyadaki emisyonların yarı yarıya azalması zor görünüyor” diye konuştu.
Açılışın ardından, Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Başkanı Elif Düşmez Tek’in moderatörlüğünde düzenlenen panelde:
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, ING Grubu Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Global Lideri Diederick Van Den Berg, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, Jeotermal Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap ve TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nurşen Numanoğlu; yenilenebilir enerji ve Türkiye’nin bu alandaki çalışmaları değerlendirdi.
Moderatör Elif Düşmez; “Enerji sektörü, son yıllarda büyük bir değişim, dönüşüm ve kriz ortamından geçiyor” dedi.
ANAHATLARIYLA BELİRLEMELER ŞÖYLE:
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl: “Enerji sektöründe yetişmiş insan gücüne ve daha fazla kadın çalışana ihtiyaç var”
ING Grubu Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Global Lideri Diederick Van Den Berg: “Dünya olarak, enerji geçişinin daha başında olduğumuzu kabul etmemiz gerekiyor”
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden: “Türkiye olarak rüzgâr türbininde %50’nin üzerinde yerliliği sağlayabilen bir ülkeyiz”
Jeotermal Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap: “Türkiye’nin jeotermaldeki potansiyeli beklentimizin çok daha üzerinde”
TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nurşen Numanoğlu: “Türkiye yeni teknoloji düzeninin önemli bir aktörü ya da parçası olmalı”