Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerji üretiminin hızlanması ile fosil enerji talebin on yıl bitmeden azalacak dedi.
IEA Başkanı Fatih Erol, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada fosil enerji çağının çok yakında son bulacağını söyledi. Birol, 2030 yılına varmadan talebin limit noktasına çıkacağını ve bundan sonra düşüş yaşanacağını söyledi. Bu tespitler IEA’nın gelecek yıl yayımlanacak 2023 yıllık raporuna dayanıyor. Birol yaptığı açıklamada ‘’Fosil enerji çağında sonun başlangıcını yaşıyoruz. Gelecek çağa hazırlıklı olmamız gerekir’’ dedi.
Birol fosil enerjiye olan talebin yakın bir gelecekte azalacak olmasının nedeni olarak ise solar ve rüzgar enerjileri gibi yenilenebilir enerjiler alanından yaşanan hızlı gelişmeleri gösterdi. Elektrikli araçlara yönelik talebin de dönüşümde etkili olduğuna dikkat çeken Birol tarih bir dönüşüm noktası nitelendirmesinde bulundu. IEA geçtiğimiz yıl yayımladığı raporda dönüşüm tarihini 2030 diye açıklamıştı. Ancak son 12 ayda global düzeyde olağanüstü yenilenebilir enerji yatırımları karşısında tahmini 2030 öncesine dönüştürüldü.
Birol yenilenebilir enerjiler konusunda en etkin rolü Çin’in oynadığı kanaatinde. Geçtiğimiz on yılda dünyadaki doğal gaz talebindeki artışların üçte birinin ve petrol talebindeki artışların üçte ikisinin Çin tarafında gerçekleştiğini gerçekleştiğini söyleyen Birol, ‘’Bu yakında değişecek. Çin’de solar, rüzgar ve atom enerjilerindeki artış, kömür enerjisindeki artışı geçecek’’ dedi. iEA verilerine göre Çin dünyanın en çok karbon gazı salınım yapan ülkesi ancak Çin yenilenebilir enerji üretiminde de dünyadaki öncü ülke. Fatih Birol ayrıca fosil enerjiye yönelik yatırımların stranded assets (ticari değerini kaybetme) tehdidi altında olduğuna dikkat çekti. Birol fosil enerjiye yapılacak yatırımların sadece klima riskleri değil ağır finansal riskler de taşıyacağını söyledi.