Japonya, artan kargo talebini karşılamak ve sürücü eksikliğini gidermek için otomatik taşıma sistemi kuruyor.
JAPONYA- ülke içinde teslimat hizmetlerinde yaşanan iş gücü sıkıntısını aşmak ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla Japonya, Tokyo ile Osaka arasında otomatik bir kargo taşıma koridoru kurmayı planlıyor. “Bağlantılı Yol” olarak adlandırılan bu yenilikçi proje, 515 kilometre uzunluğunda bir güzergâh boyunca, otomatik akış sistemleriyle kargo taşımayı amaçlıyor. Bu sistem, özellikle artan teslimat talebine çözüm olarak sunuluyor. Japonya, katering, taşımacılık, perakende ve toplu taşıma sektörlerindeki iş gücü sıkıntısı nedeniyle teslimat sektöründe büyük bir zorlukla karşı karşıya. Bu projeyle, teslimat sürücülerine olan bağımlılık azaltılacak, aynı zamanda çevre dostu bir taşıma sistemi geliştirilecek. Projeyi yöneten Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi Yuri Endo, otomatik akış yolu sistemiyle yol ağında lojistik alanlar yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Proje kapsamında büyük konteynerler, otoyolun ortasında yer alan “otomatik akış yolu” üzerinde hareket edecek. Her biri bir tona kadar yük taşıyabilen bu konteynerler, otomatik forkliftlerle doldurulacak ve havaalanları, demiryolları ve limanlar arasındaki bağlantıyı sağlayacak. Yolda normal araçlar ve kargo konteynerleri ayrı hatlarda ilerleyecek.
Bu otomatik taşıma sisteminin kapıdan kapıya teslimat aşamasında insan gücüne ihtiyaç duyulmaya devam edilecek. Şoförsüz araçların tamamen entegre edilmesine kadar son teslimat aşaması yine sürücüler tarafından gerçekleştirilecek. Japonya’da kamyon şoförleri ülke taşımasının yüzde 90’ını gerçekleştiriyor. Yeni yasalarla fazla mesai saatlerinin kısıtlanması, sektördeki baskıyı daha da artıracak. Uzun çalışma saatleri ve zorlu koşullar nedeniyle sürücülere olan talep artarken, 2024 yılında iş gücü açığı bekleniyor.
Pandemi sırasında artan teslimat talebi, Japonya’da teslimat hizmetlerinden yararlanan hanelerin oranını yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkardı. Bu artan talep karşısında sürdürülebilir bir taşıma sistemi kurmak için bantlı yol gibi projelere duyulan ihtiyaç giderek artıyor.