Çorum Belediyesi kentiçi toplu ulaşımda hizmet kalitesini ve memnuniyet düzeyini artırmak için Hitit Ulaş A.Ş.ile anlaşarak 23 otobüsü ile şirket araçlarının tamamını satın aldı. Belediye, 52 araçla taşıma yapıyor.
ÇORUM-Çorum’da uzun zamandan beri sorunsuz toplu taşıma hizmeti sünan ÖHO İşletmecileri, artan ücretsiz taşıma, ortaya çıkan pandemi kısıtları ve yeni nesil araç maliyet artışlarına karşı, belediye tarifesine dayalı yolcu başı ücret gelirlerinin bir çok zamlara rağmen ortaya çıkan ekonomik sorunlar da özellikle anormal artan ve günlük artışa geçen akaryakıt giderlerine karşı gelirin kifayetsiz kalması üzerine işletmeciler hizmeti veremez duruma düşmüş, Çorum belediyesi hizmeti aksatan bu durum karşısında, hizmet veremez durumdaki Hitit Ulaş’ın kademli olarak otobüslerini satın almıştı. Belediye varılan anlaşma gereği son 23 otobüsü daha satın alarak toplu taşımada ki aksamayı hizmeti üslenerek giderdiğini açıkladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkan Vekili İsmail Yağbat, “Güzel şehrimiz Çorum’da toplu ulaşımı en sağlıklı şekilde işletebilmek için göreve geldiğimiz ilk günden bugüne çaba gösteriyoruz. Hemşehrilerimiz daha rahat, daha konforlu ve kaliteli hizmet alsınlar diye toplu ulaşım sorununu ilk etapta 18 otobüsle birlikte ÖHO İşletmecilerinden sistemin tamamını satın sorunu alarak çözdük. Ardından 9 tanesi sıfır olmak kaydı ile 11 araç daha ekleyerek hatlardaki araç sayımızı 29’a çıkarttık. Geldiğimiz noktada Hitit Ulaş’ın 23 solo otobüsünü de satın alıp araç sayımızı 52’ye çıkardık” dedi.
Toplu ulaşımda belediyenin payının artmasının vatandaşa hizmet kalitesi olarak döneceğinin altını çizen Yağbat, “Aldığımız 23 otobüsle birlikte belediyemizin toplu ulaşımda 48 otobüs ve 4 adet minibüsü olmak üzere toplam 52 aracı oldu. Özellikle, sistemi satın aldığımız günden sonra toplu ulaşımda yaşanan rahatlama ve kalite artışını, bu 23 aracın da belediyemizce satın alınmasından sonra daha fazla hissedilecek. Toplu ulaşımda geldiğimiz son noktada toplamda hatlarda çalışan 72 otobüs ve 4 minibüsün 53 tanesi belediyemize ait. 23 tanesi Ulaş A.Ş’nin. Hemşerilerimize daha iyi hizmet için gece gündüz çalışıyoruz” diye konuştu. Özel halk otobüs işletmeciliğine geçişi ve hizmet ağırlığı ile belediyenin hizmeti üstlenmesinin anlayış değişimini de tartışmaya açtığı belirtiliyor. Özel taşımacı esnafı ise gerekliliğin belediyelere yeniden taşımaya soyunma yerine, özel kesime doğru sürdürülebilir bir toplu taşıma sistem ihdas imkanı sunulmasını düşünmesi, hatta iktidarın bu konuya kalıcı çözümle sorunu çözmesi gerektiğine dikkat çekerek, başa dönüşle belediyenin yeniden toplu taşımada yük yüklenmesinin sorunu çözemeyeceği, başka noktalara taşıyacağını dile getiriyor.