Yoğun trafik, sadece sürücüleri değil araçları da yoruyor. Bu durum otomobil sahipleri için benzin masrafı dışında da maliyetlere neden oluyor…
İSTANBUL-İstanbullular’ın bitmeyen trafik çilesi, sadece sürücüleri değil, araçları da yoruyor. Özellikle, akşam vakitlerinde durma noktasına gelen trafikte “dur-kalk” yapmak araçların birçok mekanizmasının erken yıpranmasına yol açıyor. Debriyaj balatası, yoğun trafik ve yanlış kullanım nedeniyle ömrünü yarı yarıya kaybediyor. Sonuç olarak, tamircilere iş düşüyor gibi görülse de sürekli yıpranmanın ekonomiye olan katkısı iş kaybı üzerinden negatif yönlü etkileniyor.
Araştırmacılar, trafiğin araçlara verdiği zararı azaltmanın mümkün olduğunu da belirtiyorlar. Ancak, bunun için doğru bilinen yanlışların farkında olmak gerektiğini de söylüyorlar.
Öncelikle, fren balatalarının trafiği doğrudan etkilediği parça olarak bilinmesi gerekiyor. Otomatik vitesli araçlarda fren balatalarının ömrü, düz vitesli araçlara göre daha az olması, araç tercihini ön plana çıkarıyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda, araç torklarının yüksek olmasından dolayı şahıslar araçlarının altlarından kaç tığına inanmaları sonucu, yarım debriyajla sanki aracı daha erken götürecekmiş gibi düşünerek, en büyük yanlışı yaptıklarını bilmediklerini belirtiyorlar. Dolayısıyla da debriyaj balatasını ister istemez yiyorlar. Otomatik viteslilerde de durum çok değişik değil diyerek, dur-kalk da daha çok fren yapmak zorunda kalmanının aynı sonucu doğurduğunu açıklıyorlar. Sonuç olarak, bu durumdan kaynaklı benzin masrafı yanı sıra, debriyaj ve fren balatalarının daha erken değiştirilmesi ile birlikte bakım masrafının artması sürücü açısından ekonomik sorunları da gündeme getirmesi konusunda uyarıyorlar.