Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, “Nisan Ayı’nda yüzde 40 artışla tam bilet fiyatı 7.67 TL.’ye ulaştı ancak, gelir seviyesi maliyetleri karşılayacak düzeye erişmedi” dedi…
İSTANBUL-Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından düzenlenen, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve uluslararası platformlardan 300’ü aşkın temsilcinin katılımı ile “Avrasya Bölgesi’nde Pandemi Sonrası Mali, İş ve İşletme Sürekliliği” temalı UITP Konferansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul’un ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. 300’ü aş kın katılımcı ile gerçekleşen konferans ta Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, ‘Pandemi sonrası dönemde toplu taşımacılık’ başlıklı oturumda sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Salgının ilk aylarında yolcu sayılarının 200 binlere kadar düştüğünü, ancak son aylarda tekrar salgın öncesi günlük ortalama olan 2 buçuk milyonu gördüklerini, buna karşı gelir kayıpları yanında tüm maliyet kalemlerinde görülen büyük artışların şirketi zorladığı ve zorlamaya devam ettiğini vurguladı.
2022 Nisan ayında yüzde 40’lık fiyat artışı ile birlikte tam bilet fiyatının 7.67 TL.- ’ye ulaştığını hatırlatan Soy, “Buna rağmen gelir seviyemiz maliyetlerimizi karşılayacak düzeye erişmedi. Biz bir kamu iştirakiyiz, halka hizmet etmek için varız. Her koşulda kesintisiz hizmet vermek birinci önceliğimiz. Hedefimiz bir özel sektör şirketi gibi kar elde etmek değil, ancak işletme sürdürülebilirliği için gelirlerimizin giderlerimizi karşılaması gerekiyor” diye konuştu. Uluslararası metro işletmeleri kıyaslama organizasyonu Comet verilerine göre, dünya metrolarında enerji maliyetinin, işletme maliyetinin yüzde 10’unu oluşturduğunu aktaran Soy, Metro İstanbul’da ise enerji maliyetinin 2021 verilerine göre işletme maliyetinin yüzde 23’ünü oluşturduğuna dikkat çekti. Soy, Metro İstanbul’un giderlerini kontrol altında tutabilmek için usulsüz kart kullanımının önüne geçmeyi hedeflediklerini de belirtti.