Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 15 ülkede, yaşları 18 ile 65 yaş arasında değişen 10 Bin kişi ile gerçekleştirilen araştırma, tüketicilerin pandemide otomobile olan tutkusunu ortaya koydu…
TEB Cetelem Genel Müdürü Gamze Halide Berberoğlu, Cetelem Gözlemevi 2021 raporunun otomotiv sektöründe yaşanan değişimleri, dinamikleri, çevre duyarlılığını, gelecek beklentilerini ortaya koyarak, önemli tespitlerde bulunduğunu belirtiyor. Berberoğlu, “Otomotiv dünyası her geçen yıl evrimleşiyor. Bu evrimleşmenin temelinde çevresel faktörlerle birlikte tüketici alışkanlıkları ve tercihleri yatıyor. Cetelem Gözlemevi 2021 araştırması ile Otomotiv endüstrisinin tarihinin en büyük değişimlerden birini yaşadığına tanık oluyoruz” dedi.
Cetelem Gözlemevi’nin son raporuna göre, her iki katılımcıdan birinin otomobil satın alma niyetinin salgından etkilendiğini gözlemliyoruz. Bu sağlık krizinin etkilerini açık şekilde gözler önüne seriyor. Aynı zamanda tüketici- lerin elektrikli otomobil, akıllı teknolojiler ve farklı mobilite çözümlerine nasıl baktığını, gelecekte mobilitenin hayatında nasıl bir yere sahip olmasını istediğini kapsamlı bir şekilde ortaya koyuyor” şeklinde konuşuyor.
Berberoğlu, araştırmayla ilgili şu noktaların altını çiziyor: “Otomobil her zaman çekici bir mobilite aracı olmuştur.
Fakat pandemiyle birlikte bunun ne yöne doğru evrileceği büyük bir merak konusuydu. Bu dönemde, otomobilleri daha fazla kullanmaya başladık ama araştırmaya göre onlara eskisi kadar tutkulu olmadığımız ortaya çıkıyor.
Sonuçlar hayatımızın asıl vazgeçilmezinin akıllı telefonlar olduğunu gösteriyor. Otomobillere artık tutkuyla değil mantıkla yaklaştığımız sonucu öne çıkıyor.
Ankete katılanların sadece dörtte biri araçlardan ve sürüşten gerçekten hoşlandığını
ifade ediyor. 2021 Cetelem Gözlemevi araştırması, otomobillerin vazgeçilmez olduğu
kadar yeri doldurulamaz olduğunu gösteriyor.
Otomobiller ekonomik endişeler, kullanımları ve özellikle, sağlık krizi esnasında önem kazanan sağladıkları özgürlük gibi birçok konu ile birlikte anılıyor.
Ayrıca otomotiv dünyası elektrikli araçları tek çözüm olarak görürken, tüketiciler 5-10 yıl içerisinde otomobillerin ekonomik ve daha sürdürülebilir, ultra yüksek teknolojiye sahip olmaları gerektiğini düşünüyor.”
TEB Cetelem Genel Müdürü Gamze Halide Berberoğlu, Cetelem Gözlemevi’nin hazırladığı araştırmada TOGG’un da örnek olarak gösterildiğine değinerek, “İlk Türk yapımı elektrikli otomobili üretmek üzere kurulan konsor siyum, önümüzdeki dönemde daha fazla konuşulacak ve aynı zamanda Türkiye’deki elektrikli otomobillerin de kaderini belirleyecektir. TOGG’un getirdiği ivmeyle birlikte 2022 yılından itibaren Türkiye otomotiv gündeminin en büyük konusu elektrikli otomobiller olacaktır” dedi.
CETELEM GÖZLEMEVİ 2021RAPORUNDAN NOTLAR:
– Covid-19 otomobil satın alma eğilimlerini etkiliyor.
– Salgında 10 tüketiciden 6’sı otomobilini daha fazla kullanıyor.
-Otomobil salgında en rahat hissedilen yer.
-Türkiye otomobile en tutkulu ülkelerin başında geliyor.
-Cep telefonuna bağlılık otomobili solluyor.
-10 kişiden 6’sı otomobilsiz yaşayamayacağını belirtiyor.
– Avrupa otomobilden uzaklaşıyor.
– Elektrikli araca ilgiliyiz ama dizelden vazgeçemiyoruz.
– Otomobilde en milliyetçi ülke Türkiye.
– 5-10 yılda otomobiller otonoma dönüşecek.
-Otomotiv çevreye yeterince önem vermiyor.
– Salgında “Doğayı kirletenler cezalandırılmalı” diyenler artıyor.