Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman, elektrikli araçlar için altyapıyı oluşturabilmesi için 2030 yılına kadar 3 milyar dolar civarında bir yatırım yapması gerektiğini belirtti…
HABER MERKEZİ-Türkiye’deki elektrikli şarj istasyonu sayısının yollardaki elektrikli araç sayısına kıyasla oldukça iyi durumda olduğunu belirten sektör temsilcilerine göre, yerli otomobil Togg’un yollara çıkmasıyla elektrikli araç kullanımında beklenen hızlı artış doğrultusunda elektrikli şarj ağına yönelik yeni yatırımlar da hız kazanacak.
DİKKATLE İZLENİYOR
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman, Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonlarının, elektrikli araç kullanımındaki yaygınlaşma paralelinde mevzuat, altyapı ve teknik açılardan tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde geliştiğini söyledi.
Türkiye içinde ZES ile pazar lideri…
Salman, şarj istasyonu sayısının Türkiye’de yollardaki otomobil sayısıyla kıyaslandığında oldukça iyi durumda olduğuna dikkati çekerek, “Elektrikli araç şarj istasyonu olarak şu anda yaklaşık 6 bin soket bulunuyor.
Bu soketlerin yarısından fazlası Zorlu Enerji tarafından işletiliyor.
Bugün Kıbrıs dahil, 81 ilimizde 3 binin üzerinde sokete ulaşmış durumdayız.
Bizim şu anda asıl yoğunlaştığımız konu Türkiye gibi büyük bir ülkede kurduğumuz bu elektrikli araç şarj istasyon ağını, ülkemizdeki altyapı güçlendirme yatırımlarına paralel olarak sürdürülebilir şekilde büyütmeye devam etmek” diye konuştu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun şarj istasyonlarına ilişkin düzenlemelerinin sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandığını vurgulayan Salman, Türkiye’de elektrikli ulaşım alanında yasal altyapının oluşturulmasıyla birlikte yatırımcıların bu alana ilgisinin arttığını ve şu anda başvuru sayısının 120’nin üzerinde olduğuna da belirterek piyasa ilgisine de dikkati çekti.
Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman:
elektrikli araç teknolojileri gelişirken bir yandan da elektrik şebekesindeki yük dağılımını doğru yönetecek sistemlerin de oluşturulması gerektiğini söyledi. Dünyada bu konuda ciddi gelişmeleri izlediklerine de dikkat çekerek, gelişmelerin değerlendirildiğini söyledi. Gelişmelerin izlendiği, özellikle de Avrupa’da bu konu üzerinde çalışmalrın dikkatle takip edildiğini belirterek, “Bunun için çok farklı yöntemler kullanılıyor. Örneğin elektriğin gün içindeki fiyatını izleyerek araç sahibinin elektriğini minimum maliyetle almasını sağlayacak ve gün içinde şebeke yükünü dengeleyecek çözümler üretiliyor. Belirli teşvik mekanizmalarıyla elektrikli araç kullanıcıları tespit edilen aralıklarda şarj kullanımına teşvik ediliyor” dedi. Çalışmaların bir çok farklı uygulamalarla devam ettirileceği kanısı piyasada önceliğini koruyor.