Büyük veri tabanlı yapay zeka algoritmaları kullanan PARABOL mobilite yönetiminde karar destek sistemi CERMONI ile geliştirdiği inovatif çözümleri ulaşımın her alanında faaliyet gösteren kurumlara sunuyor…
2011 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent’te kurulan Parabol, sürdürülebilir ulaşım modlarını ön plana çıkarmak ve mobilitenin iklim değişikliği üzerin- deki negatif etkisini azaltmak için mobilite yönetiminde kullanılan büyük veri tabanlı karar destek sistemleri geliştiriyor.
Geliştirdiği inovatif çözümleri dünyada on birden fazla ülkede ve elliden çok kentte, Türkiye’de otuzun üzerinde şehirde, toplu taşıma, trafik güvenliği, mobilite konusunda
kamu idareleri, toplu taşıma işletmeleri, lojistik firmaları gibi ulaşımın her alanında faaliyet gösteren kurumlara sunmaktadır. Ayrıca, ülkemizde sürdürülebilir, aktif hareketlilik kavramını ön plana çıkarmayı hedefleyen Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planları (SUMP) kapsamında Konya ve Eskişehir SUMP Projeleri’nde çalışmıştır.
Devam eden İzmir SUMP Projesi’nde de iş ortağı olarak veri toplama, analiz ve modelleme konularında da yenilikçi çözümlerini uygulamaya devam etmektedir. Toplu taşımada veriye dayalı planlamalarla toplu ulaşım sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların maliyetleri düşürecek planlama ve optimizasyon platformu:
Cermoni, toplu taşımada talep tabanlı olarak işletmelerin hedeflerine göre (maliyeti düşürme, hizmet seviyesini iyileştirme, karbon emisyonunu düşürme, vb.) optimum tarife (zaman çizelgesi), araç ve sürücü atamalarını sunan uçtan-uca bir toplu taşıma yönetim sistemidir.
Maliyetleri düşürecek, yolculara verilen hizmet seviyelerini arttıracak optimizasyon senaryolarıyla zaman çizelgelerinin hazırlanmasını, araç tiplerinin belirlenmesini, araç ve sürücü atamalarının yapılmasını otomatik olarak sağlar.
Optimize edilmiş zaman çizelgesi, sürücü ve araç planlamaları sunar.
Farklı talep, koşul ve amaçlara uygun toplu taşıma planlamalarını anlık ve hızlı şekilde hazır hale getirir.
Toplu Taşıma Karar Destek Sistemi Cermoni, değişen talep koşulları, farklı araç tipleri ve kaynak eksikliği gibi zorlukları başarıyla ele alarak, değişken talep koşulları altında düşük maliyet, düşük karbon seviyeleri ve yüksek hizmet kalitesini sağlamak için etkili bir planlama yapabilme kapasitesine sahiptir.
Ulusal ve Uluslarası İş Birlikleri ve Ödüller ile Küresel Türk Firması
Parabol, kuruluşundan bu yana uluslararası ve ulusal düzeyde farklı Ar-Ge Çalışmaları ve Programları yürütmüştür. Ulusal düzeyde TÜBİTAK 1507, 1501, 1512 Programları ve KOSGEB gibi programlar çerçevesinde mobilite algoritmaları, trafik analitiği, ulaşımda büyük veri ve yapay zekâ, mobilite yönetimi ve toplu taşıma analitiği (erişilebilirlik, performans, hizmet seviyesi, optimizasyon) ile ilgili on beşten fazla projesi desteklenmiştir.
Aralık 2018’de 2551 Kâtip Çelebi Newton Fonu programı kapsamında Türkiye’den ODTÜ ve İngiltere’den Aberdeen Üniversitesi ile sanayi-akademi iş birliği yapan Parabol, proje kapsamında akıllı kart, otobüs durakları ve otobüs GPS bilgileri kullanılarak “toplu taşıma erişilebilirliği” üzerine bir uygulama yapmış ve bu uygulama Kraliyet Mühendislik Akademisi tarafından kabul edilmiştir.
İngiltere ve Türkiye arasında iş birliğine dayalı Ar-Ge ortaklıkları kurmayı amaçlayan Innovate UK için Küresel İnovasyon Ortaklığı Programı olan T-DEB Programı’na katılmak için seçilen şirketlerden biridir.
Bu program aracılığıyla, simülasyon teknolojisi ile karar desteği sağlayarak akıllı mobiliteyi mümkün kılan bir İngiliz yazılım şirketi olan Immense Simulations ile bir ortaklık kurulmuştur.
Parabol ve Immense Simulations firmaları, trafik ve mobilite sektöründeki yetenek ve uzmanlıklarını, senaryo tabanlı bir mobilite stratejisi yönetim platformunun kurulması için bir araya getirmişlerdir.
Eylül 2021’de Parabol, EIT Urban Mobility ScaleTHENGlobal – Welcome2Europe Programı’nda En İyi 5 Yenilikçi Şirketten Biri olarak seçilmiştir. 2023 yılı başında ise aynı kurumdan aldığı yatırım ve kazandığı proje çağrısıyla dünyanın her yerine çözümlerini ölçeklemeye devam etmektedir.
EuroCC@Turkey projesi kapsamında, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yüksek performanslı hesaplama ve veri depolama sağlayan ulusal bir merkez olan Türkiye Ulusal e-Bilim e-Altyapısı (TRUBA) kullanılarak bir pilot vaka çalışması başlatılmıştır. Toplu taşıma başlangıç-bitiş matrisi hesaplama modülü optimize edilerek yüksek performanslı bir versiyonu HPC ortamına taşınmış ve O/D algoritmaları için 10 kat verimli çalışma süresi sağlanmıştır.
PARABOL tarafından geliştirilerek tüm dünyada ve Türkiye’de ulaşım sektörünün hizmetine sunulan:
METİS: Merkezi Trafik Yönetim ve Analiz Sistemi
CERMONI: Büyük Veriye Dayalı Toplu Taşıma Karar Destek Sistemi
SAFELY: Yol Güvenliği Analiz Sistemi
MAPALYSE: Mobilite Anketleriyle Çok-Modlu Analizler
PİNTASK: Saha İş Takip ve Envanter Yönetim Yazılımı ve daha fazlasıyla ilgili ayrıntı bilgi için: https://www.paraboly.com/tr