Üretim maliyetlerini yükseltmek, gümrük vergilerini artırmak, kısaca sil baştan önlem ekonomiyi zorlar.
ABD’deki başkanlık seçimi sonrası küresel ekonomi daha da zorlanacak görülüyor. Kim seçilirse seçilsin sonuç yeni bir paketler zinciri olarak dünyayı sarsacak. Bundan en çok etkileneceklerin başında da otomotiv endüstrisi gelecek. Çünkü, çok kalemli yapısı ve değişim geçirdiği bu süreçte sonuçları gerek teknoloji şirketlerini, gerekse de üreticileri karar verme aşamasına kadar getirebilecek. Gümrük vergileri yanında tedarik zincirinin de içinde olduğu uluslararası ilişkiler ağı beklenmedik sonuçlar ortaya koyacak görülüyor. ABD’nin doğu-batı çatışmalarına yenilerini ekleyecek olmasından korkan hükümetler kararsızlık çekerek, beklemeye geçince sorunlar daha üst perdeden ilişkilendirmeye başlayacak. Zaten zor durumda olan ekonomiler zorluk çekerken, bu yaşananlar sonrası nasıl bir yeni yapı ortaya çıkacak, görüldüğü kadar bu nokta soru işareti olarak kalacak. Küresel ekonomistler, beklentileri eksi değerlere çekerken, uluslararası şirketler de hangi tedbirleri alacaklarının bilinmezliğinde kararsızlık yaşıyorlar. Bir tarafta agresif bir yaklaşım, bir tarafta sessiz bir bekleyiş zaten zorlanan ticaret sistemini tamamen altüst edecek. ABD’nin artık küresel mal akışının bir ortağı değil, kendisini dünyadan soyutlamaya niyetli merkantilist bir ulus yaklaşımı anlaşılan o ki, durumu daha da zora sokacak. Amerikan mallarına gümrük vergileriyle misilleme yapması çok sayıda ticaret savaşını da tetikleyecek.
Dahası, ticaret savaşları ABD’nin ihracatını azaltması yanında, küresel tedarik zincirlerini bozacak ve ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana inşa etmeye çalıştığı ittifaklar sistemini derinden sarsacak. Yabancı ürünlerin maliyetini yükseltmek, küresel tedarik zincirlerini yeniden düzenlemeye çalışmak için başta Çin olmak üzere her yüksek gümrük vergileri uygulamak sorunlu küresel ekonomiyi daha da içinden çıkılmaz hale getirecek. Bu durumda da maliyet artışlarının sorumlusu kim olacak?
ABD’de geniş tabanlı bir gümrük vergi değişimi, yurtdışından malzeme ve parça satın almak zorunda olan ABD’li üreticiler ve işletmeler için fiyatları önemli ölçüde artırması yanında, daha yüksek fiyatlar oluşturacak ve iç pazar bir tarafa global ölçekte dünya etkilenecek. Bu içe kapanma modeli olur, olmaz henüz bilinmese de seçim sonrası için öngörülmesi bile korkunç bir senaryo olarak hükümetleri daha şimdiden rahatsız etmiş görülüyor
. Konunun bu kadar çok vergiye indirgenmesi “ABD adına çözüm mü?” sorusunu gündeme getirse de kendi içinde yaşananların dünyayı etkilemesine izin verilmesi daha büyük sorunları doğuracak, işte bu kaçınılmaz!..