Akıllı Cam Teknolojisi, bugünün klasik donanımlarından farklı olarak, az yer kaplayan, az enerji harcayan ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar hayata geçiriliyor. Akıllı Cam Kontrolü, cama entegre edilmiş özel filmler kullanıyor ve elektrik kontrol sinyallerini kullanarak yarı saydamlık derecelerini de değiştirebiliyor.
Bir LC penceresi içerisinde, sıvı kristaller özel bir süspansiyonda küçük boya parçacıkları ile karışıyor ve iki cam panel arasında ince bir filme entegre ediliyor. Düşük bir AC voltajının etkisiyle, sıvı kristaller ve boya parçacıkları pencereleri karartmak ya da aydınlatmak için düzenleniyor. Bir pencerenin şeffaflığı veya donukluğu milisaniye içinde ayarlanabiliyor. Akıllı cam teknolojisinde ışık ve ısı kontrolü sağlanıyor. Elektrik akımı ile kontrol edilen sıvı kristaller sayesinde camın şeffaflık derecesi kademelendirilebiliyor. Böylece ortama kontrollü bir mahremiyet sağlanıyor. Buna ilaveten ısı geçirgenliği de kontrol edilebiliyor. Küresel ısınma, iklim değişikliği konuları yükseldikçe bu teknolojiler de giderek önem kazanıyor. Sadece mahremiyet değil, soğuk-sıcak ısı geçirgenliğine sahip camlar da önemli hale geliyor. Pencereler ayrıca çeşitli dokunmatik öğelere sahip akıllı ekranlara da dönüştürülebiliyor. Akıllı Cam Kontrolü sayesinde, bilgi-eğlence sistemleri tarafından üretilen bilgi gösteriminde, bu camlar insan-makine etkileşiminde de rol oynayacak. Akıllı camlar; ev, iş yeri, ofis, hastane, otel, eğlence mekanı, okul, AVM, vitrin, genel tuvalet, kamuya açık alanlar ya da mahremiyet gerektiren tüm mekanlarda kullanılıyor.
Ayrıca otomobil, ulaşım aracı, ambalaj sektörü, vb. gibi diğer birçok alan için de sınırsız kullanım seçeneği bulunuyor. Akıllı cam; sıvı çözeltiler, özel kristaller, nano-partiküller, boya partikülleri ve hepsinden önemlisi akıllı ve ilişkili kontrol teknolojisi ile birlikte geleceğin en büyük inovasyonlarından birisi olacak.