TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yılda araç muayene ücretlerine yeniden değerlendirme oranında ticari araçların muayene ücretlerine özel indirim talep etti…
ANKARA-TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yılbaşından itibaren araç muayene ücretlerinde yüzde 122.93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılacağını anımsatarak, ticari araç muayene ücretine indirim talebinde bulundu. Bu artıştan ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnafın etkileneceğine işaret eden TESK Başkanı Palandöken, ticari araçlar için her yıl zorunlu olan fenni muayene ücretlerine indirim yapılması gerektiğini savundu. Eylül sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 26 milyon araçtan 10 milyonunun ticari araç olduğunu dile getiren Bendevi Palandöken, “Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren tak si, kamyon, otobüs gibi ticari araçlar ilk bir yıldan sonra her yıl araçlarını muayene ettirmekle yükümlü. Ancak, pandemiden yeni çıkan esnafımız geçmişteki zararını karşılayamadı ve işleri henüz rayına oturmadı.
Son bir yılda mazota gelen zamlarla birlikte belini doğrultamayan şoför esnafımız araç muayene ücretlerini, araç sigortasını, vergisini, Bağ-Kur ve SSK primlerini ödemekte güçlük çekiyor. Esnafımızın mağduriyetinin önlenmesi için her yıl zorunluluğu olan ticari araç muayenelerine özel indirim sağlanmalı” dedi.
TEŞVİK ORANI DA ARTIRILSIN
Palandöken, trafik sigortasında fiyat kademelerine 2 basamak daha eklenmesinin sevindirici olduğunu belirterek; “Trafik sigorta basamakları daha da genişletilerek hiç cezası olmayan sürücüler için verilecek yüzde 50 teşvik oranı artırılmalı” dedi. Öte yandan, enflasyona bağlı ay ve yıl bazında artan zorunlu trafik sigorta ücretlerinin dar gelirli vatandaşı zorladığına dikkati çekerek; “İlk kez sigorta yaptıracak sürücülerin henüz trafik kazası geçmişi belli olmadığı için indirimden faydalanamıyor. Enflasyona bağlı olarak ay ve yıl bazında artan zorunlu trafik sigorta ücretleri özellikle dar gelirli vatandaşın belini iyice büküyor. Hem sigorta şirketleri, hem de bankalar elini taşın altını koyarak geçmişte sağlanan taksit imkanını yeniden getirmeli. Ayrıca, daha önce 3-4 olan taksit sayısı da mutlaka artırılmalı. Çünkü, artan enflasyonla birlikte sürekli artan fiyatlar karşısında araç sahipleri tek seferde yüksek meblağları ödeyemediği için sigortalılık oranı düşüyor. Bunun bir an önce çözüm bulunmalı” diye konuştu.