Türkiye Belediye Başkanları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Demir ve Ali Özturan Artvin Belediyesi Başkanı Demirhan Elçin’i makamında ziyaret ederek iklim değişikliği ve alınacak önlemlerin ele alındığı açıklandı
TBBB Yönetim Kurulu üyeleri İbrahim Demir ve Ali Özturan ile İklim değişikliğine yönelik gelişmeler ve alınması gereken önlemler ile ilgili birliğin proje çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptıklarını açıklayan Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, ziyaretten memnun olduğunu söyledi. “önemli konularda birliğin önemli iş birlikleri desteklenecek bir anlayıştır. Genel gidişat ve küresel konuları, iklim değişikliği ile yapılacaklar, alınabilecek önlemleri de görüştük. Ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederim” dedi.
TBBB Birliği Yönetim kurulu üyesi ve Proje Koordinatörü İbrahim Demir, Başkan Elçin’i ziyaret amacının bilgilendirme olduğunu belirterek İklim değişikliği ve küresel ısınmalarda belediyelerin yapacakları yapabilecekleri konularda istişarede bulunduklarını belirterek, “‘Sera gazlarının neden olduğu iklim değişikliğine kentler büyük katkıda bulunmaktadır. BM raporlarına göre, dünya yüzölçümünün yüzde 2’sinden daha azını oluşturan kentler dünya enerjisinin yüzde 78’ini tüketmekte ve sera gazı emisyonlarının yüzde 60’ından fazlasını üretmektedir. Fosil yakıtlara bağımlı olan insan yoğunluğunun yüksek olması, kentsel nüfusları iklim değişikliğinin etkilerine karşı oldukça savunmasız hale getirmektedir. İklim değişikliğinin insanlar ve diğer canlılar için geri dönülemez sonuçlara yol açmaması, ortalama yüzey sıcaklığındaki artışın 1,5°C’nin altında kalması gerekmektedir. IPCC raporuna göre, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak “enerji, arazi, kentsel ve altyapı (ulaşım ve binalar dahil) ve endüstriyel sistemlerin kullanımında hızlı ve geniş kapsamlı önlemler almayı gerektirmektedir.
Diğer yandan uluslararası anlaşmalar, yaptırımlar ve ulusal hedefler alınması gereken acil önlemlerin gerekliliğini de ortaya koymaktadır. Küresel anlamda 2050 yılında karbon nötr bir yaşam hedeflenmekle birlikte ülkemizde 2053 yılında karbon nötr sisteme geçilecektir. Bu kapsamda belediyelerin İklim Değişikliği Eylem Planlarını hazırlamaları ve uygulamaları için ilgili ekiplerini oluşturmaları ve kapasitelerini geliştirmeleri gerekmektedir. Temiz Enerji Vakfı tarafından hazırlanan eğitim programı ile Belediyelerin iklim değişikliğini önleme, iklim kriziyle baş etme farkındalığı artırılacak ve eylem planları hazırlanmasında rehber olunacaktır’ Dedi.