Birleşmiş Milletler’e bağlı bilim insanlarının dönüm noktası niteliğindeki çalışmasında, insanlığın iklim üzerindeki zararlı etkisinin “gerçek” olduğu açıklandı…BM Genel Sekreteri gecikme zamanı olmadığını belirterek, “güçlerimizi birleştirmeliyiz” çağrısı yaptı.
HÜKÜMETLERARASI İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) değerlendirmesi, “Siyasetçiler için Özet” olarak bilinen 42 sayfalık belgede yer aldı. Bu rapor, 2013’ten bu yana iklim değişikliği biliminin en büyük incelemesi niteliğinde ve Glasgow’da COP26 olarak bilinen önemli iklim zirvesinden üç aydan kısa bir süre önce yayımlandı. önümüzdeki aylarda Bir dizi rapor daha yayınlanacak.
İNSANLIK İÇİN KIRMIZI ALARM; “insan etkisinin atmosferi, okyanusları ve toprağı ısıttığı kesindir”
BM Genel Sekreteri António Guterres,“Bugünün IPCC Çalışma Grubu 1 Raporu insanlık için kırmızı bir alarmdır. Şimdi güçlerimizi birleştirirsek, iklim felaketini önleyebiliriz. Fakat bugünün raporunun açıkça gösterdiği gibi, geciktirme zamanımız yok, mazeretlere de yer yok. COP26’nın başarılı olmasını sağlamak için hükümet liderlerine ve tüm paydaşlara güveniyorum” dedi. IPCC belgesinde vurgulu bir şekilde “insan etkisinin atmosferi, okyanusları ve toprağı ısıttığı kesindir” deniyor.
İngiltere Reading Üniversitesi’nden Profesör Ed Hawkins ve raporun yazarlarından birine göre, bilim insanları bu noktada çok net;
“Bu bir gerçeğin ifadesidir, bundan daha fazla emin olamayız; insanların gezegeni ısıttığı su götürmez ve tartışılmaz” Raporu yazan bilim insanları, 1970’den bu yana dünya yüzeyindeki sıcaklıkların son 2000 yılda diğer herhangi bir 50 yıllık periyottan daha hızlı arttığını söylüyorlar. Bu ısınmanın, “şimdiden dünyanın her bölgesinde birçok hava ve iklim aşırılığını etkilediği” kaydediliyor. Bu yeni rapor aynı zamanda bugüne kadar deneyimlediğimiz ısınmanın, yüzyıllardan bin yıllara kadar sürecek bir zaman dilimlerinde geri dönüşü olmayacak şekilde gezegenimizde değişiklikler yaptığını ortaya koyuyor.
OKYANUSLAR ISINMAYA DEVAM EDECEK:
boyunca erimeye devam edecek. Profesör Hawkins, “Sonuçlar, ısınmanın her bir parçası için daha da kötüleşme ye devam edecek” dedi ve ekledi; “Bu sonuçların çoğu için geri dönüş yok.”
Deniz seviyelerinin yükselmesi konusunda, bilim insanları farklı emisyon seviyeleri için olası bir aralık modellediler. Bununla birlikte, bu yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 2 metrelik bir artışın göz ardı edilemez olduğu kaydediliyor, 2150 yılına kadar 5 metrelik bir artış da öyle.
Bu tür sonuçlar, pek olası olmasa da, 2100 yılına dek kıyı bölgelerindeki milyonlarca insanın sel tehditi altında yaşamasına neden olacak. Raporun önemli bir yönü, beklenen sıcaklık artışı oranı ve bunun insanlığın güvenliği için ne anlama geldiği. İskoçya’da Kasım Ayı’nda yapılacak COP26 İklim Zirvesi öncesinde harekete geçmeleri için siyasetçilere çağrı yapan protestocular dünyadaki hemen hemen her ulus, 2015 yılında Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine uymayı kabul etti.
Bu pakt, küresel sıcaklık artışını bu yüzyılda 2 °C’nin çok altında tutmayı ve 1.5 °C’nin altın da tutma çabalarını sürdürmeyi amaçlıyor. Bu yeni rapor, bilim insanlarının tüm salınım senaryolarını değerlendirmesi ışığında, karbonda büyük kısıtlamalar gerçekleşmediği sürece her iki hedefin de bu yüzyılda tutturulamayacağını söylüyor.
Raporu yazan araştırmacı senaryolara göre 2040 yılına kadar 1.5 °C’ye ulaşılacağına inanıyor. Emisyonlar önümüzdeki birkaç yılda azaltılmazsa, daha erken gerçekleşecek. 1.5 °C, IPCC ’nin 2018 özel raporunda öngörülmüş ve bu çalışma bunu doğruluyor.