ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, çip krizi, ham madde sorunu, lojistik sebepler yanında Ukrayna_ Rusya kapıştırılmasının ek problemleriyle otomotiv sektörümde sıkıntılar arttıığına dikkat çekerek,” yükselen fiyatlara bağlı olarak bu yıl otomobillere ulaşım daha zor olacak” dedi.
Rusya-Ukrayna Savaşı otomotivde dengeleri değiştirme- ye devam ediyor. Çip krizinin üstüne lojistik ve ham madde sorunuyla boğuşan otomotiv sektöründe artan enflasyonla yükselen fiyatların yansıması otomobillere ulaşmada pazar krizi çıkarmaya başladı. Türkiye’de de bunun yansımalarının anında görüldüğünü söyleyen Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, fiyat yükselişiyle birlikte pazarın geçen seneyi yakalayamayacağını belirtti.

Çip krizinin bu yıl çeyrekler itibariyle yavaş yavaş hafiflemesi beklentisinin gerçekleşmediğini belirten ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, 2022 değerlendirmesinde iç pazar konusunda arz kaynaklı problemlerin seneye sarkabileceğine dikkat çekerek:

“Rusya-Ukrayna savaşı durumu tamamıyla değiştirdi. Bugün arz ve lojistik kaynaklı problemlerin arttığını görüyoruz. Problemler kompleks, karmaşık ve daha büyümüş durumda. Bu sene dünya genelinde yapılan tahminler normal şartlara göre 3-5 milyon adet aracın üretilememesi sonucunu doğuracağını gösteriyor. Arz kaynaklı problemler önümüzdeki seneye sarkacak” diye konuştu.
Tüm bu verilerle araç bulma sorununun bu yıl da devam edeceğinin altını çizen Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü:
“İçerisinde bulunulan ortam, lojistikteki sorunlar ve birden fazla sayıdaki belirleyici et- men nedeniyle 2022 yılında bu durum devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda 2022’de en önemli konuların başında Türkiye otomotiv sektöründe ilk gündem maddesi bulunurluk olacaktır. Belirsizlikler sürdükçe 2022 yılı için pazar kapanışı tahmininde bulunmak zorlaşıyor. 2022 yılı iç pazar tahminlerine göre geçen seneki iç pazar adetlerini yakalamak büyük başarı olacaktır. 2023 yılının arzı etkileyen faktörlerin tamamında bir normalleşme yılı olmasını umuyoruz.
Ancak şu an için net bir şey söylemek maalesef zor.” Sadece Türkiye’nin değil dünyanın enflasyonist bir ortamla karşı karşıya kaldığını ifade eden Ali Haydar Bozkurt, “Bunun üzerine enerji fiyatlarında ciddi sıçramalar mevcut. Bu durum da enflasyon artış trendinin devam etmesine neden olacak. FED her ne kadar hızlı bir faiz artırımı döngüsüyle bu enflasyonist ortamı dizginlemeye çalışsa da gerek ülkemizde gerek dünyada enflasyonist ortam 2022’de de devam edecek. Bu da ister istemez bütün firmaların, markaların maliyetlerini artıracaktır. Bu durum bile gerek sıfır kilometre araçlarda gerekse ikinci el araçlarda fiyatların artması ihtimalini yükseltti. Bu durum, araç bulunabilirliğini sıkıntıya sokacaktır” dedi.