Son teknolojilerden biri bataryalar ama enerjiyi verimli depolamak ve kullanabilmek için de batarya teknolojilerinin daha iyi bir seviyeye ulaşması gerekiyor…
AVUSTURYA-Beklenen o yeni teknolojinin “Lityum-Sülfür” olabileceği belirtiliyor. Lityum-iyon teknolojisi 2019 Nobel Kimya Ödülü kazandırmış olsa da sonraki adımı atabilmek için daha hafif daha uzun ömürlü ve daha ucuz çözüme ihtiyaç var.
Teoride lityum-sülfür bataryaları lityum-iyon teknolojisine kıyasla 6 kat daha fazla enerji depolayabilir ve bu piller dünyada bolca bulunan daha ucuz malzemelerden üretilebilir. Şimdiye kadar lityum-sülfür bataryaları kullanışlı değildi çünkü depolanan fazla enerjiden ötürü piller oluşan yüzey stre sine dayanamıyor ve fiziki olarak çatlıyordu.
Ancak, Avustralya’nın Monash Üniversitesi Mekanik ve Uzay Mühendisliği bölümü Araştırma Görevlisi olan Mahdukt Şaybani ve birlikte çalıştığı farklı disiplinlerden gelen ekip arkadaşları Mainak Majumder ve Matthew Hill lityum-sülfür pillerin çatlamadan yüzlerce defa şarj olup boşalmasına imkân veren yeni bir tasarım oluşturdu. 2022 itibarı ile lityum-iyon batarya yapımındaki bazı kilit metallerde arz sıkıntısı yaşanmaya başlanacağı düşünülüyor.
Öbür tarafta sülfür son derece bol ve ucuz bir madde. Sıralama olarak dünyada en bol bulunan 16. madde. Madenciler yılda 70 milyon ton çıkarabiliyor. Bunun yanı sıra lityum-sülfür bataryalar farklı bir kimyasal reaksiyon ile çalışıyor. Bu sebepten ötürü de depolama kapasiteleri daha fazla oluyor.
Lityum-sülfür bir batar ya içerisinde enerji, pozitif yüklü lityum iyonlarının polimer ile birbirine tutturulmuş karbon tabanlı sülfür partiküllerinden meydana gelen bir elektrod içerisinde absorbe edilmesi ile depolanıyor. Bu yüksek enerji depolama kapasitesi nedeniyle tam şarj edildiğinde elektrotlar fiziken iki katı büyüyor.